
Om du inte har tillräcklig inkomst för att försörja dig eller din familj kan du ansöka om försörjningsstöd. Försörjningsstöd kallades tidigare socialbidrag.
Försörjningsstöd är tänkt som ett tillfällig ekonomiskt stöd från kommunen tills dess du kan försörja dig själv. Vilket stöd du kan få beror på din och din familjs ekonomi och situation. Bidragets storlek bestäms av hela hushållets tillgångar och inkomster.
Läs allmän information om försörjningsstöd och ekonomiskt bistånd på socialstyrelsens webbplats.
Provräkna om din ekonomi ligger över eller under nivån på försörjningsstöd på socialstyrelsen webbplats.
Innan du ansöker
En grundförutsättning för att kunna få försörjningsstöd är att du ska ha fyllt 18 år och att du inte kan klara av situationen på egen hand, trots att du har försökt. Du ska redan ha sökt alla andra bidrag och ersättningar som du har rätt till som till exempel bostadsbidrag, föräldrapenning, sjukpenning och A-kassa.
Har du pengar på banken eller aktier behöver du först använda de pengarna för att försörja dig. Detsamma gäller om du har tillgångar som till exempel bil, båt eller sommarstuga.
Detta gäller om du är arbetslös
Om du är arbetslös ska du
- vara inskriven på Arbetsförmedlingen och vara aktivt arbetssökande
- följa den planering du har med Arbetsförmedlingen
- ha en regelbunden kontakt med din handläggare
Om du tackar nej till ett arbete, inte bedöms vara aktivt arbetssökande eller tackar nej till en arbetsmarknadsåtgärd kan din rätt till försörjningsstöd komma att ifrågasättas. Du riskerar då att få helt eller delvis avslag på din ansökan om försörjningsstöd.
Du som har helt eller delvis nedsatt arbetsförmåga och inte kan söka arbete eller arbeta på grund av hälsoskäl, behöver ha ett aktuellt läkarintyg som bekräftar det.
Krav på aktivering
I vissa fall får försörjningsstödsverksamheten ställa krav på att du ska delta i arbetsmarknadsinsatser eller praktik. Det gäller för
- personer under 25 år
- personer över 25 år som av särskilda skäl behöver höja sin kompetens
- studerande som följer en utbildning och under studieuppehåll behöver ekonomiskt stöd.
Om du tackar nej till att delta kan du gå miste om ditt försörjningsstöd eller få ett längre belopp.
Sök försörjningsstöd
Om det är första gången eller om det är mer än tre månader sedan du senast sökte om försörjningsstöd ska du kontakta Mottagningen och berätta att du vill ansöka om försörjningsstöd.
Telefonnummer: 0490-25 50 01
måndag-fredag klockan 8.30-9.30 samt torsdag klockan 13.30-14.30.
Om du redan har en kontakt med en socialsekreterare kan du använda e-tjänsten. Du kan även hämta ansökningsblankett i receptionen på Nygatan 12. En ny ansökan behöver lämnas in varje månad.
När du ansöker om försörjningsstöd behöver du lämna uppgifter om till exempel hushållets ekonomiska förhållanden som inkomster, tillgångar och utgifter.
Om du är sambo eller gift är ni försörjningsskyldiga för varandra och båda räknas med i bedömningen.
Efter att du sökt försörjningsstöd
Om det är första gången du ansöker om försörjningsstöd kommer du få ett möte med en handläggare efter att ansökan inkommit och är komplett. Vid första mötet går ni tillsammans igenom ansökan och gör en planering mot självförsörjning. Om ni är två som söker behöver båda komma.
Om du har ansökt tidigare kommer din handläggare att utreda din ansökan. Om ansökan är komplett fattas beslut inom 14 dagar.
När handläggaren fattat beslut om din ansökan får du normberäkning skickat till dig på post.
Överklaga beslut
Om du får ett beslut om försörjningsstöd som du tycker är felaktigt kan du överklaga det inom tre veckor från att du fick beslutet.
Läs mer om hur du gör för att överklaga ett beslut
Sidan senast granskad den 16 oktober 2020
Innehållsansvarig: Erik Lindblad